De-ale gurii’n Zakopane….

Anca Gîrdeanu
7 Min Read


Sa fie si despre mancare, nu?
Pe langa ce-ai vizitat nu exista poveste fara de-ale gurii, nu?
Evident si noi ne-am interesat ce putem manca local.
In afara de branza locala , pe care am incercat-o a doua zi, guițul e la el acasa, totul fiind asezonat cu cartofi si varza.

Stand „traditional” cu branzeturi si gem

Nu ma omor dupa mancarea lor , dar nici nu-mi displace. Incercam zilnic ceva nou ca sa nu ne plictisim. Am mai povestit despre zecile de tarabe cu branza si cascaval . Pe un carton o poti servi pe strada. Ti-o incalzeste daca doresti si o mananci cu dulceata. Eu am incercat varianta simpla.
” Ia vrei?
Dă sa gust ….bleaaa, e sarata !
E foarte buna ! „
Ce-mi place la ăștia cu branza lor e ca , se vinde cam la 150-200 de g este destul de ieftina de la 10 la 18 lei si ai posibilitatea sa incerci mai multe variante. La noi mergi si te rupe in doua . Branza in brad iti dau direct temelie- 90 lei.

„Guiț” si cartofi


Cand iesi din Zacopane gasesti producatori ,ai posibilitatea sa vezi cum o pregatesc si chiar cum o afuma. Sunt mici cabanute unde ciobanii fac asta. Stai intr-o statie de autobus si privesti taranul cum frământă la branza.
Apoi au un cult al ciupercilor, pe drum chiar intalnesti oameni care le vand iar in magazinele traditionale le gasesti sub forma murata.
Desi , am zis sa nu incercam restaurantele din prima linie si din buricul targului , doar acelea mi-au satisfacut ochiul.

Ceva traditional, clatita de cartofi…si porc


Eu am incercat friptura de porc cu sos de ciuperci si cartofi fierti si Stefan a luat friptura de porc cu chiftele din cartofi. E raiul pe pamant pentru el…totul e un cartof.
Sosul de ciuperci nu bun….excelent. n-am simtit de ani de zile gustul asa pronuntat .
Dupa ora 18 in marea majoritate a restaurantelor vine formatie si-ti canta muzica traditionala.
Preturile sunt mici comparativ cu cele de la noi. Platourile de mancare ,halba de bere si spaga ospatarului 120 lei. In Constanta te scobeai in nas 2 persoane cu 120 lei . Aici am mancat la unul din cel mai bine cotat restaurant.


Am incercat si impinge tava ca sa ne facem o diferenta fata de restaurant. Eu am incercat un fel de chiftea cu sos ( am zis ca -i tot de ciuperci doar ca era deschis la culoare , dar s-a dovedit a fi doar din faina) si un ” șnițețel” cum ii spun eu de pui, salata de varza ( are zahar …beacs) , salata de morcovi cu stafide ( are si asta zahar) iar Stefan o rulada prajita din ciolan de porc. Totul a costat 110 lei ( am baut o apa , nu bere) , deci asta cu impinge tava nu e o alegere grozava .
Am mai incercat ciolan ( dar, nu are crusta celui din Viena), friptura de porc….a venit iar cu varza ( de data asta sub forma de mancare ) cu chimen si cartofi copti cu branza deasupra.
-Zână iar esti mofturoasă ?
-Varza cu chimen sa mananci tu !


Nu stiu cum se face ca eu imi aleg doar ciudatenii si apoi incep explorarea farfuriei lu’ Stefan. Am incercat si bere traditionala si bineinteles iar am facut schimb ca nu mi-a placut varianta neflirtata.
Acum sunt pe modul : tu ce vrei? Ia si mie la fel…
Berea se vinde de la 0,3 l la 1,5 l carafa. Depinde cat te duce stomacul si capul…Cea mai buna bere ni s-a parut Okocim. Pe langa bere , la prima ora sunt si cu vodka in bot . Visinata, caisata si un lichior de gutui se vand in sticle atragatoare turistilor. N-am fost curiosi de ele.
In prima zi , cand am ajuns la hotel imediat mi-a atras atentia restaurantul. Anii 80 ‘ , fete de masa cu patratele rosii si cravate atarnate.


In timp ce filmam interiorul si fredonam in gand :
” Am cravata mea, sunt pionier,
Si ma mindresc cu ea, sunt pionier!
Flutura in vant, zalog si legamint,
Intaiul meu cuvint de pionier..”
Hai ca stiu….ce-i de varsta mea ati cantat si voi cu mine acum, nu?
In momentul de fata suntem in Cracovia , unde preturile sunt si mai mici decat in Zakopane, asta in centru.


Ieri am incercat una din supele traditionale : ou fiert, ciuperci, varza, carnati si ceva acru….mancabila o data in viata.

Supa..sau broscth… sau ceva ?!


Ne-am cumpărat CD-uri cu muzica poloneza . Este veseala si am zis : de ce , nu?
Detaliile despre preturi le-am scris pentru blogul nostru , nu pentru comentariile carcotasilor.
Patru zile de cand n-am intalnit picior de roman. Mai mult decat bine…
Anca .


Pirosti cu carne, varza si ciuperci si rulada de porc cu cascaval si ciuperci.
Gogosile sunt dementiale …ori ca-mi plac mie . Au diferite umpluturi. Am ales varianta cu gem de prune ( e un gem mai acru si miroase a bodega) si gem de trandafiri ( da, da gem …nu dulceata) . Stefan nu s-a riscat si a luat direct cu ciocolata.


Inghetata e ca branza…o persoana din trei ,vezi pe strada cu cornetul in mana.
Vedem ce descoperim ca mancare zilele urmatoare si le mai introducem in povestiri pe parcurs.
Fata de alte tari unde am ales varianta : ” hai la turci ” , de data asta i-am ocolit. N-a fost asa rea mancarea.

Inghetata

Loading

Share This Article
Leave a Comment