Lahmacun – sau pizza turceasca
O mancare deosebita, ce seamana cu „pizza” dar nu rasare. Un deliciu din Orientul Mijlociu, de mancat la orice ora
Lahmacun - "pizza" turceasca
Un deliciu din Orientul Mijlociu, de mancat la orice ora
Ingredients
- 250 gr făină alba 650
- 1/2 lingurita sare
- 7 gr drojdie uscata
- 1/4 lingurita zahar
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 1 buc ou mediu-mare
- 75 ml apa calda
- 1/2 lingurita ceapă, tocată mărunt
- 1 buc ardei verde, tocat marunt
- 1/2 lingurita scorțișoară măcinată
- 1/4 lingurita ienibahar măcinat
- 1 lingurita chimen macinat
- 1 lingurita fulgi de ardei iute Aleppo sau ½ lingurita de fulgi de ardei iute obisnuiti
- 2 linguri piure de roșii (sau domates salçasi)
- 1 legatura pătrunjel proaspăt, tocat mărunt plus suplimentar pentru servire
- 200 gr carne tocată de vită 20% grăsime
- 1/2 lingurita sumac
- 35 gr nuci de pin prajite
- 1 lingura melasa de rodie (optional)
Instructions
- Pentru aluat, amestecați făina, sarea, drojdia și zahărul într-un castron mediu. Amestecați uleiul de floarea soarelui, oul și apa într-o cană, apoi amestecați ingredientele uscate pentru a forma un aluat lipicios. Se întinde pe o suprafață ușor înfăinată și se frământă câteva minute până când aluatul devine neted și elastic. Se pune intr-un castron usor uns cu ulei, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit 1 ora.
- Între timp, puneți ceapa, ardeiul verde, condimentele măcinate, ardeiul iute, piureul de roșii și pătrunjelul într-un robot de bucătărie și amestecați până când legumele sunt tocate mărunt. Adăugați carnea și sare din abundență și amestecați pana se omogenizeaza.Puneti deoparte.
- Încinge cuptorul la 200°C ( daca are ventilator ) 180°C la gaz . Odată ce aluatul a crescut, se frământă încă un minut, apoi se împarte în jumătate. Întindeți fiecare bucată la o grosime de 4 mm pe o suprafață bine înfăinată, păstrând aluatul rămas acoperit cu un prosop.Se lasă din nou la crescut timp de 15 minute, acoperite cu prosoape curate.
- Impărțiți toppingul pe cele 2 bucati de aluat, întindeți pe marginile aluatului. Transferați pe foi de copt, apoi coaceți timp de 10-15 minute, până când aluatul se rumeneste și toppingul este gătit. Scoateți din cuptor, stropiți cu sumac și nuci de pin, apoi stropiți peste melasa de rodie, dacă folosiți. Se serveste fierbinte, presarat cu castravete, ceapa rosie, rosii si patrunjel.
Notes
- Preparați amestecul de topping cu până la 24 de ore înainte și păstrați-l la frigider, pentru un plus de aroma
- Domates salçasi, o pastă de roșii turcească, este disponibilă in magazinele turcești