Istanbul – Buyukada – Heybeliada
Odată ajuns în Istanbul, unul din lucrurile pe care nu trebuie să le ratezi, este o plimbare cu vaporul pe insulele Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kynaliada,Sedefadasy sau Insulele Princiare – Insula printilor.
De la mijlocul secolului al XIX-lea, insulele erau locuite de oameni de diferite credințe: populația era formată din armeni, greci, evrei.
Din 1846, a existat un serviciu de transport cu vaporul între Istanbul și insule. Din acel moment, turcii s-au stabilit pe insule atât pentru rezidența permanentă, cât și pentru cumpărarea de case pentru vacanțe de vară.
Noi am vizitat din păcate doar Buyukada şi Heybeliada, deoarece timpul nu ne-a permis să le vizităm şi pe celalalte, daaaaaaaaar în curând o vom face.
În Buyukada, te vei bucura de o plimbare “în trecut”, prin stilurile arhitecturale turceşti, îmbinate cu natura dar şi de un muzeu – Aya Nikola Hangar Müzesi – cât şi manastiri şi biserici de diferite confesiuni: Hamidiye (Hamidiye Camii) moschee, biserica Agios Dimitrios (Ayios Dimitrios Kilisesi), mânăstirea Agios Nicolae (Ayios Nikolaos MANASTIRI), sinagoga Hesed Le Abraham (Hased Le Avraam sinagogu), biserica Iiusa Hristos pe deal Isa Tepesi ( hristos MANASTIRI Isa Tepesi), biserica St George pe dealul Yudzhetepe (Aya Yorgi Rum MANASTIRI).
În Heybeliada (Heybeliada) există atracții precum: Capul Deirmen Burno, cu ruinele unei moară antică (Değirmenburnu),Biserica Sf. Gheorghe (Aya Yorgi Uçurum Kilisesi), Biserica Agios Nikolaos (Ayios Nikolaos Kilisesi) şi câteva restaurante cu mâncare tradiţională delicioasă, în special peste.
Ei bine, cum Anca este cu povestitul frumos al experienţelor prin care trecem, şi eu mă ocup de partea “tehnică” a lucrurilor, în acest articol vreau să spun despre preţuri şi de unde poţi lua vaporaşul pentru a te bucura de o excursie.
Ai mai multe variante, depinde de zona în care eşti cazat. Noi ne cazăm de obicei în Pendik, în partea asiataca, “departe” de agitaţia din centrul Istanbulului. Ne place zona, e mai puţin aglomerată, avem şi un târg sambata, dar ajungi şi uşor în Taksim, luând ori un autobuz ori metroul Marmaray, o călătorie cu cel din urmă fiind 27 de lire – aproximativ 7.6 lei.
Dar să revenim…Din Taksim – Heybeliada – Buyukada – poţi să iei vaproasul de la mai multe firme :
Prenstur
Ido
Dentur Grup etc.
Ai grija atunci când îţi alegi firma, să mergi la poarta de îmbarcare aferentă fiecărei călătorii.
Acum costul ei este de 35 de lire, indiferent de locaţia pe care o alegi. Noi am făcut o călătorie – Kartal – Buyukada – Heybeliada, cu 35 de lire.
- Din centru poţi să iei vaporaşul din mai multe locaţii :
- Din Kabatas, lângă palatul Dolmabahçe , via Eminonu – Heybeliada – Buyukada etc, depinde de zona dorită.
- Din Eminonu – Heybeliada – Buyukada etc.
- Besiktas – Heybeliada – Buyukada.
Rutele sunt multe, aşa că mereu urmăreşte să iei vaporul către destinaţia Heybeliada sau Buyukada. Costul este tot de 35 de lire.
- Din Bostanci – Buyukada – Heybeliada
- Din Kartal – de unde l-am luat şi noi, fiind cartierul de lângă Pendik unde stăm noi. Din Pendik până în Kartal am luat un maxi-taxi, la preţul de 7 lire.
- Din Kadikoy.
Călătoria noastră a fost iniţial de aproximativ 30 minute – Kartal – Buyukada apoi Heybeliada. După ce ne-am plimbat pe insulă, admirat construcţiile şi mâncat o delicioasă porţie de peste, si un desert deosebit ( reţeta în curând )ne-am hotărât să ajungem în Taksim. Am luat iar vaporaşul pe direcţia Kabatas. Durata a fost de 1 ora şi 30 de minute, în care am prins un apus de soare peste Marmara spectaculos, ce din opinia mea nu trebuie ratat, pentru ca nu se compară cu alte apusuri.
Nu recomand aşa zisele croaziere pe Bosfor. Costă între 50 şi 150 de euro şi îţi oferă cam exact ce vezi şi într-o plimbare cu vaporul, la doar 35 de lire – 9 lei, la care se adăugă, un pahar de şampanie sau o masă ori un dans făcut de o dansatoare… Nu cred că merită diferenţa de preţ, în condiţiile în care o masă la un restaurant în 2 este de 60 lei şi o călătorie este 9 lei.