Borș de cocoș la pirostrii

Ștefan Gîrdeanu
2 Min Read

Dacă este ceva ce îmi doresc să mănânc mai des, este un delicios borș de cocoș la pirostrii.

Borș de cocoș la pirostrii

Un deliciu, făcut de mama mea, la granița dintre România, Ucraina și Republica Moldova.
Timp de pregătire 1 oră
Timp de gătire 3 ore
Curs Main Course
Bucătărie bucătărie românească
Porții 10

Echipamente

  • 1 ceaun de tuci ori altă oală mare cu fund gros
  • 1 pirostrii alt sistem de agățare / susținere oală / ceaun
  • 1 lemne foc preferat esență tare

Ingrediente
  

  • 1 buc Cocoș / găina Depinde ce preferați, cocoș sau găină, de curte
  • 500 gr ceapă tocată
  • 500 gr păstârnac / țelină tocat/ă
  • 500 gr morcov tocat
  • 1 kg cartofi opțional
  • 1 leg leuștean de preferat legătura mare
  • 1 leg pătrunjel de preferat legătura mare
  • 200 gr fidea
  • 4-5 l apă
  • 1 l borș
  • 20 gr sare
  • 500 gr ardei roșu / verde opțional

Instrucţiuni
 

  • Se face focul pentru pirostrii ( ori alt sistem de gătire, cu lemne)
  • Se curăță cocoșul /găina și se pârlește in focul făcut, pentru a scăpa de pene și puf
  • Se porționează cocoșul / găina si se pun la fiert în ceaun / oală, la focul de lemne. Se adaugă lemne cât să ardă si să suțină o fierbere lentă, pentru aproximativ 1,5 ore.
  • Se toacă legumele, în cubulețe potrivite.
  • Când apa începe să fiarbă, se ia spuma. După ce carnea a fiert ( aproximativ 1,5 ore ), se adaugă legumele și se mai fierbe pentru aproximativ 20 de minute.
  • Se adaugă fideaua și se mai lasă la fiert pentru încă 5-10 minute, în funcție de tipul de paste folosit. Nu se mai adaugă lemne pe foc, dacă jarul este destul de puternic.
  • Se adaugă borșul și se mai lasă la fiert pentru încă 5-10 minute.
  • Se adauga verdeața. Dacă jarul este destul de puternic sa susțină fierberea, oala se ia de pe foc.

Video

Note

Poftă bună
Cuvânt cheie bucatarie românească, bucătărie tradițională românească

Loading

Share This Article
Leave a Comment