Morskie Oko
Polonia

Morskie Oko

aug. 30, 2022

Dumnezeu a mangaiat muntii si ei au plans.De dimineata am luat microbuzul din centrul orasului si ne-am indreptat spre lacul Morskie Oko. Il vazusem pe net si imaginile erau spectaculoase.

Cu siguranta sunt trucate, mi-am zis. Sunt 21 km cu autobuzul si am preferat sa-l luam, pentru ca parcarile aici sunt ca in Mamaia si riscam sa nu prindem loc. Am ajuns asadar in Parcul National Muntii Tatra. Am stat la coada la bilete. Nu mi -am imaginat in viata mea sa vad asa coada mare ca sa mergi 10 km pe jos. Pai la noi, se duce rumanul cu masina in buza lacului. Morskie Oko , in traducere din poloneza, Ochiul Mării; denumit și lacul cu peste este un lac glaciar aflat la o altitudine de 1393 metri pe versantul nordic, polonez, al muntilor Tatra.

Numele său misterios este legat de vechea legenda a goralilor , potrivit căreia lacul ar fi legat de Marea Adriatica. Goralii sunt de fapt pastorii, are au un dialect unic, atestati inca din Evul Mediu, ocupand regiunile montane din sudul ,estul Poloniei, Cehiei si Slovaciei. Dialectul polonez , pe care-l vorbesc contine un numar de cuvinte arhaice de origine române . Există o mulțime de păreri printre istorici și antropologi care confirmă ipoteza originii române a goralilor, deși mulți istorici preferă, din motive neclare, posibil de natură politică, să-i numească mai degraba vlahi în loc de români.Sunt nenumarate informatii despre ei pe internet si acestea au fost doar cateva citite de mine .

Suprafața lacului se ridică la 34,54 ha iar adâncimea maximă este de 50,8 metri. In lac traiesc pastravi pe care-i si vezi, apa fiind incredibil de limpede.

N-ai voie sa-i hranesti, n-ai voie sa faci baie in lac. Mii de oameni: grasi, foarte grasi, slabi, batrani, foarte batrani, sute de mamici cu carucioarele ( la noi stau pe net pe grupuri si-s pe rand: medici, profesori, gospodine si curatatorese), tatuati, punkisti, rockeri, motociclisti, adolescenti, indragostiti, bunaciuni.

Stiam ca nu o sa rezistam sa mergem atat pe jos. Am preferat caruta cu cai. Ne-am simtit vinovati vazand multimea de oameni mergand pe jos. Parca eram aratati cu degetul . Carutele sunt ieftine . Cam 70 lei dus , 50 intors de persoana. La noi fara 300 lei de persoana n-ai fi scapat….Ciupercute , zmeura, feriga, miros de brad si de iarba proaspata….aaaa si balegar, dar peisajul atat de frumos incat , balega venea la pachet.

Pastravi innotand…

N-am vazut o hartie pe jos, un pampers, un servetel umed, un pet…2, 5 km pana la lac a trebuit sa-i urcam si noi pe jos. Ne-au mers si noua piciorusele de am ramas surprinsi. Nu stiu cand a trecut timpul…am coborat la ora 16, plecati de la 10. Cum sa descrii peisajele ? ” Wow…Doamne, cat e de frumos? ” Eram cu gura cascata de parca eram iesita prima data din casa.Stefan, vrei zmeura?

Daca-s avea o undita acum !

Loading

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *