Am ajuns in Zakopane! … „Brașovul de Polonia”
Polonia

Am ajuns in Zakopane! … „Brașovul de Polonia”

aug. 30, 2022

Am ajuns in Zakopane , ieri. Initial am vrut sa mergem in Multenegru si Croatia , dar din pricina bugetului limitat ne-am razgandit , plus ca dupa un an de munca aveam de gand sa mergem in locuri unde sa visez. Naivitatea mea observata de cei din jur si exprimata prin viu grai a spus: Vreau la zane si la castel !Am plecat obosita, dezamagita de acest an, fara pic de chef , desi acest concediu a fost asteptat cu sufletul la gura. Alta data si porumbul de la Nazarcea mi se parea spectaculos si graurii de pe podul Cernavoda se transformau in mintea mea in adevarate pasari exotice.

Acum totul s-a transformat in 200 de km pana la ….Valea Oltului a fost libera si platoul dinaintea Sibiului unde mi se taia respiratia in : ce frumos era asta acum cativa ani, chiar si anul trecut cand am ramas blocati din cauza lucrarilor si a unei greve a tiristilor. Drumul pana-n Zakopane a fost facut in doua zile. Am ramas o noapte in Oradea , despre care o sa povestesc alta data iar cei aproximativ 400 km ramasi i-am parcurs a doua zi. La unguri am cumparat rovienieta de la fata locului pentru ca ieseam mai ieftin decat on line , iar in Slovacia rovienieta de la asa zisa Vama , care se afla intr-un container pe autostrada. In Polonia am aflat ca am trecut datorita celor de la Vodafone….” Vezi ca esti pe la noi !”.Am citit mult cand eram tanara. Baza e acolo , doar ca foarte putin in ultimii ani si informatiile acumulate in tinerete s-au sters ori nu stiu cu ce si cum sa le mai asociez si sa le asez. Treaba asta cu cititul nici nu mai conteaza , in zilele noastre. Inclusiv maica-mea are o vorba : Asta te ajuta pe tine in dezvoltarea ta ca om, pe cine crezi ca mai intereseaza Anca? In plus iti atragi si antipatii : Ce sa zic … face asta pe destepta ! Ceafa mea a auzit si simtit de multe ori. In fine…Muntii Tatra…luptele si vitejia romanilor…cine nu a auzit de ele?

Iata-ma aici cu zecile de scenarii , pe care mi le-am facut. Imaginatia mea e mare…a tuturor este, doar ca eu de multe ori o transpun in scris. Muntii sunt spectaculosi. Se face defrisare masiva pe partea Slovaciei , dar se si replanteaza la fel. Poteci si trasee montane nenumarate. M-am si gandit la Anca .V cand am vazut asta. Trebuie neaparat sa vina aici. Hoteluri? Foarte putine, de aceea aici esti si simti ca esti cu adevarat la munte.

Cabanele frumoase, din lemn si la orice pas gasesti tarabe unde se vinde branza si cascaval traditional ,care se serveste neaparat cu dulceata.Esti intr-o poveste frumoasa , pe care neaparat trebuie sa o mirosi, sa o adulmeci sa te bucuri de ea. Brazii acopera frumusetea cabanelor si-ti ingreuneaza modul de a face fotografii. Flori, albinute , ciclisti , carucioare cu copii, carute autentice unde lipsesc negriciosii si multe altele a fost imaginea creeata de ochiul meu in primele 10 min de cand am iesit din hotel. Hotelul este de doua stele si chiar atat face. Mobilier din anii 80 , chiuveta la fel, doar telefonul si televizorul sunt mai recente…din 90. Nu ne deranjeaza atata timp cat este curat , mai ieftin decat o camera la particular in Constanta in iunie si privelistea de la balcon , superba. In camera stam doar sa dormim. Restaurantul hotelului iti aduce aminte de perioada comunista , fiecare detaliu gandit si nu m-am putut abtine sa nu filmez.Totul e frumos si abia astept sa explorez aceasta localitate. Este comparata cu Poiana Brasov , doar ca mie mi se pare ca Poiana ar fi un mic cartier al Zakopanelui. Aici pe la 1900 se strangeau toti artistii : pictori, scriitori , fiind locul boem al acestora. Inca n-am auzit limba stramoseasca pe aici si asta ne bucura. Asadar ….sa o vedem ! Anca.

Loading

Articuolul următor

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *