O lista cu informatii mai putin stiute despre tarile, pe care le-am vizitat. Informatii care te pot ajuta sa iti planifici bugetul, sa nu ai parte de surprize. 

Lista va fi constant actualizata, atunci cand avem informatii noi. 

BULGARIA 
  • Pastreaza chitanta de la vignieta. Sa nu ai surprize cum am avut noi ( amenda 70 de leva – 40 euro , pentru o vigneta cumparata…dar fara dovada, din vara )
  • Ai grija la viteza. Au multe echipaje de politie pe traseu. In localitati fii atent la trecerile de pietoni. Sunt demarcate corespunzator, dar au „camile” pe asfalt, cu o cocoasa de cel putin 10cm si iti vor rupe masina.
  • Ai grija cand cumperi online si compara cu mai multe site-uri. Daca pe primul site din cautarea pe google ” vigneta bulgaria „, pretul era de peste 90 lei, pe al doilea gasesti vigneta la 45 de lei. Nu cumpara de Weekend decat daca mergi vinerea, sambata sau duminica.
  • Schimba Lei in Euro, apoi in Turcia, in Istanbul ( sau alta localiate unde vei merge ) schimba in Lire Turcesti. Schimba si din Lei in Lire Turcesti in jur de 300 lei, cat sa ai de o masa calda, un ful de motorina etc.In Bulgaria nu ai nevoie de leva, dar schimba si cateva leva, in jur de 50 lei sa poti plati la vama orice taxa ai avea. Pastreaza si in jur de 200 lei pe card, pentru situatii neprevazute de genu : amenda viteza, vigneta , parcare. Echipajele de politie au POS la ele.
TURCIA
  • Nu folosi masina ! Traficul este un calvar. Lasa masina parcata intr-o parcare publica ( cu preturi incepand de la 2 lire ) si foloseste transportul in comun. 
  • Atunci cand mergi sa cumperi bilet pentru metro , tren etc, mergi cu lire in valoare de maxim 20 lire. La automatul de bilete nu accepta bacnote mai mari de 20 lire. Pretul unei calatorii variaza, de la 7 lire la 23 lire ( Marmaray ), dar si mai mult, in functie de cate calatorii sunt pe tichet. In medie o calatorie cu Feryboatul este 17 lire ( Kartal – Büyükada ) sau 8 lire  Üsküdar – Kabataş, Beyoğlu.
  • Nu accepta sa cumperi excursie,croaziera de la vanzatorii ambulanti. Pretul este exagerat de mare, de la 25 de Euro / persoana. Poti sa faci aceeasi calatorie cu vaporasul, feryboatul etc, cu doar 17-30 lire ( nu Euro ).
  • Nu cumpara ( doar daca chiar vrei cu adevarat de acolo ) condimente / produse din bazar. Preturile sunt de 2-3 ori mai mari, decat de langa bazar. In cazul nostru, un mix  de 5 condimente in bazar era 10 lire. In magazin 2,5 lire, acelasi mix, dar la un pachet putin mai mic. Rahatul, baclavalele si alte produse costa in bazar de la 70 de lire, la magazine gasesti si de la 30 de lire. 
  • La multe tarabe , „magazine” nu gasesti pretul afisat. Iti recomandam sa le ocolesti, daca nu stii limba turca. Acolo iti vor da ce pret vor, cu cel putin 30% – 40% mai mare. In cazul in care cumperi mai multe produse din magazinele „de cartier” ( nu cele in franciza ) poti chiar sa obtii un discount, daca te targuiesti cu ei. Noi am obtinut un discount de 100 lire la o cheltuiala de 1000 de lire. Poate nu pare mult, dar cu 100 lire poti lua masa in oras in 2, la fast food. 
  • Preturile au o dinamica continua, din cauza situatiei economice. In general o masa la restaurant, pentru 2 persoane, este in jur de 150-200 lire. Aici sunt incluse 2 feluri de mancare si bauturi  (fara bauturi alcoolice ).

Loading

2 Comments

  • Bulgaria: leva la restaurante, magazine si obiective turistice. Primesc si lei si euro, dar te rup la schimbul valutar.

    • Da asa este ! Nu am mentionat inca, pentru ca nu am ajuns sa scriem de timpul petrecut in Bulgaria. Pagina o vom modifica in continuare, cand scriem articole noi. Iti multumim pentru tips !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *